Πως να διακοσμήσεις και να εξοπλίσεις το δωμάτιο των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.

Κάθε στάδιο της ζωής των παιδιών μας έχει συγκεκριμένες ανάγκες και το δωμάτιο τους πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές.

 Εδώ σου έχω μερικές προτάσεις για την ανανέωσή του υπνοδωματίου τους γρήγορα και με λίγα χρήματα!

1.Βρεφικό δωμάτιο

Πόσο χαρούμενη είναι η άφιξη ενός μωρού στην οικογένεια! Το δωμάτιό του τώρα δεν χρειάζεται πολλά..

via

Μια κούνια ,

via

μία ντουλάπα ακόμη και ανοιχτή

via

για να έχεις τα πάντα τακτοποιημένα μία πρακτική συρταριέρα -αλλαξιέρα ,

για να ακουμπάς εκεί και να αλλάζεις την πάνα του μωρού και να το ντύνεις/ξεντύνεις χωρίς να σκύβεις, άνετα και με ασφάλεια, παίρνοντας από το συρτάρι ρουχαλάκια ή καθαρή πάνα χωρίς να αφήνεις στιγμή το μωρό.

Μια συρταριέρα-αλλαξιέρα ή ένα έπιπλο με ράφια όπως αυτό που έφερα από την cam cam copenhagen πρόσφατα στο κατάστημα μου,

δεν παύει ποτέ να είναι χρήσιμη και συχνά ακολουθεί το παιδί ως σιφινιέρα στα μετέπειτα στάδια του αλλά μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού.

Μια καρέκλα ή πολυθρόνα πού θα κάθεσαι άνετα και σωστά, ώστε να μην πιαστούν πλάτη και μπράτσα είναι απαραίτητη, για να απολαύσεις περισσότερο (σε ποιότητα και σε διάρκεια) την εμπειρία του θηλασμού. Δημιούργησε μια χαλαρή και ζεστή ατμόσφαιρα με μαλακά και έμμεσα σημεία φωτός με ένα ζεστό φως για να μπορεί εύκολα το μωρό να κοιμηθεί ή να θηλάσει. 

via

Βάλε χρώμα και στυλ, παράδειγμα με ένα μαξιλάρι που είναι πάντα εύκολο να αλλάξει και να προσαρμοστεί στην ηλικία του παιδιού. Φυσικά, πρέπει να βάλεις χρώμα χωρίς να το παρακάνεις. 

Ο κανόνας μου: Συνδύασε τρία χρώματα το πολύ. Γιατί τρία; Επειδή ο συνδυασμός μόνο με δύο δημιουργεί χώρους που είναι λίγο προφανείς. 

Το ιδανικό είναι να επιλέξεις έπιπλα σε ένα ουδέτερο χρώμα

για τους εξής λόγους: επιλέγοντας ένα έντονο χρώμα σε ένα κομμάτι, τύπου φιστικί για παράδειγμα, με την πάροδο του χρόνου κουράζει και τα έπιπλα δεν είναι εύκολο να αλλάξουν επειδή κοστίζουν χρήματα. 

Επιπλέον, τα μωρά κοιμούνται πιο ήρεμα χωρίς αυστηρά χρώματα και, από την άλλη πλευρά, κερδίζεις περισσότερο όταν επιλέγεις χρώμα σε διακοσμητικά αντικείμενα

ή συνδυάζεις διαφορετικά χρώματα σε υφάσματα και αξεσουάρ. 

2.Λειτουργικό υπνοδωμάτιο για νήπια

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και το κρεβάτι τους σύντομα θα είναι μικρό. 

Επέλεξε αναπτυσσόμενα έπιπλα που γίνονται κρεβάτι 90 ή 140 x 70 cm και τραπέζια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και ως γραφεία για να τα εκμεταλλευτείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3.Δωμάτιο για παιχνίδι

Αν έχεις χώρο, αφιέρωσε ένα μέρος της κρεβατοκάμαράς τους στο παιχνίδι και στην αποθήκευση των παιχνιδιών.

 Τοποθέτησε στο πάτωμα ένα όμορφο χαλί , ένα τραπέζι ζωγραφικής και ντουλάπια και συρτάρια που είναι εύκολο να ανοίξουν και που θα είναι στο ύψος τους, ώστε να έχουν πρόσβαση μόνα τους.

Χώρισε το δωμάτιο όταν το παιδί βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία σε τρία διαστήματα, ένα για ύπνο, ένα για μελέτη-ζωγραφική και ένα άλλο για παιχνίδι .

4 . Δωμάτιο για δύο ή περισσότερα παιδιά

Η οικογένεια συνεχίζει να μεγαλώνει και τα παιδιά σου πρέπει να μοιραστούν ένα δωμάτιο; 

Μια σωστή επιλογή είναι η κουκέτα κυρίως όταν το δωμάτιο έχει ύψος τουλάχιστον 2,80μ.

Αναζήτησε κουκέτα με σκάλα

και προστατευτικό φράγμα στο κρεβάτι επάνω ή τοποθέτησε ένα δίχτυ, όπως σε αυτό το μοντέλο, για να αποφύγεις τυχαίες πτώσεις.  

Πόσο διασκεδαστικό είναι να κοιμάσαι με τα αδέλφια! Η πιο άνετη διανομή σε ένα μεγάλο δωμάτιο,

είναι αυτή των δύο κρεβατιών παράλληλα.

 Σε μικρότερους χώρους, τοποθέτησε τα κρεβάτια σε σχήμα “L” για να κερδίσεις σε πλάτος.

5.Υπνοδωμάτιο για εφήβους

Στην εφηβεία, τα παιδιά σου θα θελήσουν να προσκαλέσουν στο δωμάτιο τους, τους συμμαθητές τους. 

Αν το δωμάτιο τους είναι μικρό, επέλεξε ένα πτυσσόμενο κρεβάτι που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για να βρεθούν με περισσότερους φίλους τους. Όταν φτάσουν στην εφηβεία μην ξεχνάς ότι, το δωμάτιό τους γίνεται ο πιο στενός χώρος τους και πρέπει να αποτελεί επέκταση της προσωπικότητάς τους.

 Ήρθε η ώρα να τους αφήσεις να αποφασίσουν για τη διακόσμηση του δωματίου τους και να εκφράσουν τα συναισθήματα και τα χόμπι τους.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και αξίζει να επενδύσεις σε κομμάτια που μπορούν να προσαρμοστούν στην ανάπτυξη του παιδιού σου και να μπορούν να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή στο styling του δωματίου τους με υφάσματα και αξεσουάρ. 

ΑΠΟ 4 ετών…

Το μωρό θα γίνει παιδί και σίγουρα θα χρειαστεί να συνεχίσεις να κάνεις αλλαγές στο δωμάτιό του. Στην ηλικία των 4-6 ετών, είναι σημαντικό να υπάρχουν χώροι έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να αποθηκεύουν

 και να έχουν τα πάντα τακτοποιημένα και διακοσμητικές λεπτομέρειες ώστε το παιδί να βρίσκει τη διασκέδαση στο δωματίου του, για παράδειγμα, συνήθως σχεδιάζω σκάλες που κρύβουν συρτάρια για να ανεβαίνουν στο κρεβάτι επειδή τα παιδιά τις αγαπούν.

Ένα κρεβάτι για παράδειγμα μπορεί να είναι μόνο 50 εκατοστά ψηλά, αλλά βάζοντας δύο σκάλες από κάθε πλευρά αυτό τους δίνει την αίσθηση ότι βρίσκονται στην φωλιά τους.

Και χωρίς να το καταλάβεις θα έρθει η ώρα να σχεδιάσεις την περιοχή μελέτης τους.

Το 1,10 μ είναι το ελάχιστο και το ιδανικό δεν είναι να τοποθετήσεις το γραφείο μπροστά από το παράθυρο.

Αν φυσικά έχεις αρκετές επιλογές, τότε είναι καλύτερο να το τοποθετήσεις από τη μία πλευρά του παραθύρου, επειδή το φως έρχεται πιο άνετα.

Και μια άλλη λεπτομέρεια που πρέπει να θυμάσαι: Αν μπορέσεις, στις πλευρές του γραφείου να φτιάξεις ράφια ο χώρος εργασίας θα είναι ελεύθερος .

Δεν είναι κακό να περιμένουμε αυτές τις αλλαγές ,που σίγουρα θα έρθουν και έχοντας τες κατά νου, είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις καλύτερα

το πρώτο δωμάτιο του μωρού σου.

Να έχεις ένα καλό Σαββατοκύριακο 😍