Ιδέες, συμβουλές και κόλπα για να διακοσμήσεις κατάλληλα το παιδικό δωμάτιο προετοιμάζοντας έτσι και τα παιδιά για το σχολείο.

Βιβλία, σακίδια, μεταβαλλόμενα χρονοδιαγράμματα και πολλά ακόμη για να ανακαλύψεις κι εσύ, κι εγώ, κι εκείνο…

via

 Έχεις ήδη ετοιμάσει το υπνοδωμάτιό του παιδιού σου για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου;

via

Αν όχι, τότε σημείωσε αυτές τις ιδέες, συμβουλές και μερικά κόλπα για να συντονίσεις την παιδική κρεβατοκάμαρα. Έτσι, η επιστροφή στο σχολείο θα είναι πολύ πιο διασκεδαστική.

Πρώτη χρονιά στο σχολείο!

Ο Γιώργος -Νεκτάριος φέτος θα πάει Α΄Δημοτικού! Καταλαβαίνεις λοιπόν το άγχος μου… Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι αυτά που έχει να προσφέρει στα παιδιά το σχολείο είναι πολλά και ανεκτίμητα. Αλλά πως μπορεί να γίνει ομαλά η μετάβαση από το ξέγνοιαστο καλοκαίρι στο απαιτητικό φθινόπωρο;

Άρχισα από τώρα να ακούω τους προβληματισμούς του και νομίζω ότι αυτό που ήθελε περισσότερο να ακούσει, εκτός από το ότι θα κάνει νέους φίλους και θα μάθει νέα πράγματα, ήταν ότι θα είμαι δίπλα του εκεί σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Αυτές τις μέρες άρχισα να του εξιστορώ κάθε βράδυ αντί για παραμύθι τις καλύτερες αναμνήσεις μου από το σχολείο και πραγματικά το βρίσκει πολύ διασκεδαστικό και νομίζω ότι έτσι θα συσχετίσει το σχολείο με χαρούμενες στιγμές …

Το μόνο που δεν με αγχώνει τώρα που θα αρχίσουν τα σχολεία είναι ότι δεν χρειάζεται να προσαρμόσω νέα ώρα ύπνου στον μικρό αφού από μωρό ξυπνάει γύρω στις 6 με 7 το πρωί …νομίζω από τους πρώτους θα φτάνουμε στο σχολείο…και για να μην καθυστερούμε άρχισα εδώ και μήνες να του εξηγώ ότι έχει την ευθύνη για τα πράγματα του

via

και όταν αρχίσουν και πιάνουν τα πρώτα κρύα νομίζω θα ξέρει σε ποια κρεμάστρα βρίσκεται το αγαπημένο του μπουφάν γι αυτό μην παραλείψεις κι εσύ να προσαρμόσεις στο ύψος του παιδιού σου τα ρούχα του.

Όλα τα είδη ένδυσης που οδηγούν στο σχολείο και όλα εκείνα τα εξωσχολικά -τα αθλητικά , τα παπούτσια, η τσάντα , τα βιβλία κλπ, μεταξύ άλλων – μπορούν να χαθούν.Αυτό που μου μένει να κάνω τις επόμενες μέρες είναι να προσδιορίσω τα πράγματα του μικρού.

Είναι ο μόνος τρόπος νομίζω να επιστρέψουν σε αυτόν αν χαθούν, μέχρι να επινοηθεί μια καλύτερη μέθοδος. Για να το κάνεις κι εσύ σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κάθε ένδυμα και αντικείμενο δίνοντας στυλ, υπάρχουν στο εμπόριο σφραγίδες για να σταμπάρεις τα ρούχα και τα βιβλία του.

Ένα μικρό γραφείο είναι αρκετό για να σχεδιάζει και να κάνει τις ασκήσεις γραμματικής, αλλά αν δεν υπάρχει ούτε αυτό,

χρειάζεσαι μια περιοχή μελέτης.

Η ανάγνωση στο κρεβάτι πριν από τον ύπνο είναι μια εξαιρετική ρουτίνα, αλλά οι εργασίες και το διάβασμα απαιτούν τη δική τους θέση.

 Η ιδανική περίπτωση γραφείου που προτείνω εγώ για ένα μικρό δωμάτιο είναι να έχει μήκος τουλάχιστον 90 cm και βάθος τουλάχιστον 60 cm.

Ολοκαίνουργια βιβλία, σχολικά είδη … Με όλο αυτό το νέο οπλοστάσιο στο σπίτι – και αυτό που θα έρθει καθώς το σχολείο εξελίσσεται – είναι καλύτερο να απαλλαγούμε από αυτό που δεν χρησιμοποιεί το παιδί μας πλέον.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατήρησα πως ο μικρός έχει μεγαλώσει και αυτό που πέρυσι τον έκανε να ενθουσιάζεται, τώρα τον βρίσκει αδιάφορο.

 Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία και ενεργοποίησα την μέθοδο Montessori , για να τον διευκολύνω να πει αντίο σε κάποια από τα πράγματα του…

Αχ! και το ευχαριστήθηκα κι εγώ κι ο μικρός,αφού δώρισε τα παιχνίδια του που δεν ήταν πια για την ηλικία του και ήταν σε καλή κατάσταση, σε κάποιο παιδάκι,που όντως τα είχε ανάγκη… Τα παιχνίδια είναι καλά όταν η ποιότητα και η ποσότητα είναι όσο πρέπει.

Αν πρόκειται να αγοράσω ξανά παιχνίδια θα επιλέξω αυτά που καλλιεργούν δεξιότητες και εμπνέουν!

Το ολοκαίνουριο σακίδιο

είναι ένα γεγονός για όλα τα παιδιά.

via

Ακόμη δεν επέλεξε τι του αρέσει

via

αλλά εδώ έχω να σου προτείνω κάποια που με έχουν ενθουσιάσει.

1. Jeune Premier και εδώ

2.ACCESSORIES FOR SCHOOL

3.ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

4.ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΑΚΙΔΙΑ ΠΛΑΤΗΣ

5.  ΤΣΑΝΤΕΣ & ΑΞΕΣΟΥΑΡ

6. Τσάντα τρόλεϋ

Μαζί με την λίστα των τετραδίων και βιβλίων ο κάθε δάσκαλος θα ζητήσει ένα συγκεκριμένο υλικό από μολύβια, στυλό, κ.α. μπορείς μέσα σε αυτά να προσθέσεις κάποια έκπληξη από τη μεριά σου, μια μικρή λεπτομέρεια που θα ενθουσιάσει και θα θέλει να χρησιμοποιεί και στο σπίτι.

Μερικές φορές, ένας περίεργος σελιδοδείκτης μπορεί να παρακινήσει και να ενεργοποιήσει την επιθυμία του να διαβάσει ή ίσως χαριτωμένα μολύβια σε διαφορετικά χαρούμενα χρώματα τα οποία διαθέτουν αποσπώμενες φιγούρες να το ενθαρρύνουν να γράψει περισσότερο…

Έχουν απομείνει τρεις μέρες για εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, εργασίες για το σπίτι, σημειώσεις , γενέθλια … Το σχολικό έτος είναι γεμάτο ραντεβού και κάθε είδους σχέδια που, όταν καταγράφονται,μας κάνουν να μη ξεχνάμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών..

Τα ημερολόγια είναι μια μεγάλη βοήθεια για το σχεδιασμό των εβδομάδων ή του τρίμηνου και, επιπλέον, όταν έχουν ένα διασκεδαστικό σχέδιο με φράσεις κίνητρα, γοητευτικά αυτοκόλλητα και σημειώσεις που μας κάνουν να γελάμε σίγουρα, φωτίζουν την ημέρα και επιπλέον μαθαίνουν και στα παιδιά να σχεδιάζουν το μέλλον τους χωρίς άγχος.

Η οργάνωση της εβδομάδας και η προετοιμασία των εξετάσεων σε μεγαλύτερα παιδιά είναι απαραίτητα για την καλύτερη συγκέντρωση. Η πρόβλεψη των ωρών μελέτης

που χρειάζονται για μια εξέταση ή για μια εργασία θα βοηθήσει να αποφευχθεί η κατάρρευση και η νευρικότητα του παιδιού . Για να το κάνεις πιο οπτικό, μπορείς να δημιουργήσεις ένα πάνελ οργάνωσης.

Η ανανέωση της διακόσμησης του παιδικού δωματίου έστω και ενός τοίχου

θα ενθαρρύνει και θα δώσει χαρά στο παιδί γιατί θα είναι σαν να έχει ένα ολοκαίνουριο δωμάτιο!

Το δωμάτιο τώρα θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο με βάση την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, να είναι ευρύχωρο και φωτεινό.

Το γραφείο στο οποίο θα διαβάζει είναι καλό για μεγαλύτερη και καλύτερη συγκέντρωση κατά τη μελέτη ή την εκτέλεση της εργασίας, να έχει ουδέτερη χρωματισμένη επιφάνεια και, αν είναι δυνατόν, να έχει ματ φινίρισμα (με αυτόν τον τρόπο οι αντανακλάσεις ελαχιστοποιούνται).

Για να συγκεντρωθεί πρέπει να νοιώθει άνετα και να έχει σωστή στάση σώματος. Μια καλή καρέκλα που σέβεται τη στάση της πλάτης, ή είναι εργονομική, είναι σίγουρα μια καλή επένδυση.

via

Εάν το παιδί σου ξεκινά σαν τον μικρό μου το δημοτικό σχολείο , το ιδανικό είναι να κάνεις τα μαθήματα μαζί του σε ένα δωμάτιο που δεν είναι το δωμάτιό του, ή δεν είναι το δωμάτιο παιχνιδιού.

 Τα παιχνίδια θα του αποσπάσουν την προσοχή και συνιστάται να έχεις ένα μεγάλο τραπέζι και μια άνετη καρέκλα για το χρόνο που απαιτείται για την εργασία.

Εάν το παιδί σου μελετάει με υπολογιστή , είναι σημαντικό η οθόνη να είναι κάθετη στις πηγές φωτός ημέρας και ποτέ μπροστά σε ένα παράθυρο ή απέναντι σε αυτό. 

Και οι δύο λεπτομέρειες είναι σημαντικές για την προστασία της όρασης.

Το φυσικό φως είναι τέλειο για την ανάγνωση και τη μελέτη, οπουδήποτε είναι δυνατόν τοποθέτησε το γραφείο κοντά σε φυσικό φως.

Όταν σκοτεινιάζει, είναι σημαντικό το παιδί σου

via

να έχει επιτραπέζιο φωτιστικό και αν η λάμπα είναι τύπου flexo, θα μπορεί να κατευθύνει καλύτερα το σημείο φωτισμού.

Αγαπώ τις διακοσμητικές εκτυπώσεις και τις φωτογραφίες , αλλά αν πρόκειται για χώρο μελέτης, είναι καλύτερο να διακοσμήσεις τον χώρο αυτό με βιβλία.

 Αυτό θα είναι χρήσιμο τόσο για γρήγορες διαβουλεύσεις όσο και για να παραμείνει εστιασμένη η προσοχή του παιδιού.

Γνωρίζουμε όλοι καλά, τι δεν είναι κατάλληλο όταν μελετάει ένα παιδί και κυρίως ένας έφηβος ( έχοντας το κινητό τηλέφωνο ενεργοποιημένο και πάνω στο γραφείο του , την τηλεόραση κοντά, καθισμένος άσχημα και οπουδήποτε …), αλλά ποιες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν σε μια καλύτερη συγκέντρωση;

Όσο λιγότερους περισπασμούς, τόσο το καλύτεροΚαι μαζί τους εννοώ κινητά τηλέφωνα, tablet, τηλεοράσεις …

 Είναι σημαντικό το κάθισμα να είναι άνετο και το γραφείο να είναι αρκετά ευρύ ώστε να τοποθετεί τις σημειώσεις, τα βιβλία, το φορητό υπολογιστή …

Επέλεξε ήσυχα χρώματα και υφές, πρόσεξε τη διάταξη των επίπλων, οι θόρυβοι επηρεάζουν επίσης … Το δωμάτιο πλέον πρέπει να ευνοεί τη συγκέντρωση και να είναι τόσο τακτοποιημένο ώστε εάν περνάει απέξω η Marie Kondo , να μένει άφωνη…

via

Εκτός από τις διακοσμητικές συμβουλές,ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να παραμένουμε θετικοί, να δίνουμε κίνητρα και να προωθούμε την αυτοπεποίθηση, ώστε η μελέτη να είναι καρποφόρα και εστιασμένη.

Ένα σπίτι με πρόγραμμα και συνήθειες είναι πιθανότερο να ωθήσει ευχάριστα το παιδί να κάνει την εργασία του γι αυτό πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια χαρακτηριστική ρουτίνα και να μην αφήνουμε τίποτα για την τελευταία στιγμή .

Μέσα σε ένα τέτοιο δωμάτιο το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και θα μπορεί να αποδώσει καλύτερα στα μαθήματα του.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προετοιμασία για επιστροφή στο σχολείο για τα παιδιά όλων των ηλικιών, δεν είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική.

Εάν το παιδί σου μεταβαίνει από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο επίσης είναι καλό να μιλάς μαζί του γι’ αυτό, και να προσπαθήσεις να κατανοήσεις την αγωνία του γι’ αυτή την τόσο μεγάλη (στα μάτια του) αλλαγή.

Συχνά, εμείς οι γονείς έχουμε περισσότερη αγωνία από τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά και σκεπτόμαστε πως πέρασαν τα χρόνια και πόσο μεγάλωσε το παιδάκι μας.Τα παιδιά, όμως, αντιλαμβάνονται την αγωνία μας και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει άρνηση για το σχολείο –κάτι που, φυσικά, κανένας μας δεν θέλει.

Ας τα προετοιμάσουμε λοιπόν φορώντας το πιο όμορφο χαμόγελο μας και ας ευχηθούμε στα παιδιά μας να έχουν υγεία, να χαίρονται κάθε στιγμή που περνούν στο σχολείο και να κτίζουν αληθινές φιλίες που μπορεί να κρατήσουν μια ζωή…Καλή σχολική χρονιά!