Πως να προετοιμάσεις κατάλληλα το βρεφικό δωμάτιο, αλλά και το σπίτι σου, για την άφιξη του μωρού σου.

Και ναι μετά από εννέα μήνες, ένας μικρός άνθρωπος έρχεται και στρέφει τα πάντα ανάποδα και όλο αυτό αποτελεί πρόκληση για τη διαχείριση όχι μόνο του νέου δωματίου του, αλλά και του χώρου σε όλο το υπόλοιπο σπίτι.

Η άφιξη ενός μωρού κινείται πάντοτε σε όλα τα επίπεδα: σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά και, χωρίς να χρειάζεται να πω, διακοσμητικά.

Κάπου εδώ πρέπει να σου πω ότι η ζωή σου δεν θα συνεχίσει να παραμένει ατάραχη και όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο το καλύτερο … και επειδή έχω μάθει να είμαι ειλικρινείς, ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξει είναι το σπίτι σου.

Συνήθως οι περισσότεροι πελάτες μου που θέλουν να διακοσμήσουν το σπίτι τους, έχω παρατηρήσει ότι δεν σκέφτονται την ημέρα που θα έχουν παιδιά και πολύ λιγότερο για το πώς πρέπει να είναι το σπίτι τους, έτσι ώστε να υπάρχει ευημερία για τη νέα τους οικογένεια.

 Το αποτέλεσμα είναι να αγοράζουμε τα έπιπλα που μας αρέσουν, τα διακοσμούμε με τα χρώματα και τα κομμάτια που θέλουμε και δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε ότι εκείνο το γυάλινο τραπέζι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο αργότερα για το παιδί μας.

Πως όμως μπορείς να προετοιμάσεις το σπίτι σου για να είναι φιλικό προς τα παιδιά;

Η διακόσμηση ενός βρεφικού δωματίου αποτελεί συνήθως μια ιεροτελεστία για κάθε νέο γονέα. Είναι πραγματικά συναρπαστική η στιγμή που περιμένεις το πρώτο σου μωρό και θέλεις να κάνεις τα πάντα όσο το δυνατόν πιο τέλεια. Και αυτό το μικρό δωμάτιο, ουφ, είναι δυνατόν να γίνει έτσι όπως το έχεις ονειρευτεί;

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η κύρια λειτουργία της κρεβατοκάμαρας του παιδιού μας είναι ως χώρος ύπνου και αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε στο μυαλό όταν επιλέγουμε ένα σχέδιο. Αρχικά εδώ σου έχω πέντε βασικές αρχές που πρέπει να λάβεις υπόψιν όταν ξεκινάς να σχεδιάσεις το δωμάτιο του μωρού σου.

1. Κράτησε τα επίπεδα διέγερσης χαμηλά με χρήσιμη διακόσμηση

  Οι περισσότεροι γονείς προετοιμάζουν το δωμάτιο εκ των προτέρων για το μωρό τους, έτσι δεν ξέρουν τι ακριβώς θα χρειαστούν μέχρι να το έχουν στο σπίτι. Ψάξε για έπιπλα που σου επιτρέπουν να τα αλλάξεις μέρος εύκολα ή που μπορούν να επεκταθούν.

Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να προγραμματιστεί με τα μάτια ενός παιδιού Ναι, θέλουμε το δωμάτιο του να είναι όμορφο, αλλά χρειαζόμαστε επίσης τα περισσότερα πράγματα για να είναι χρήσιμα.

via

 Για παράδειγμα,κάποιες διακοσμητικές λεπτομέρειες με φως κοσμούν δίνοντας μια πολύ προσωπική εμφάνιση στο δωμάτιό του και προσφέρουν απαλό φωτισμό τη νύχτα,

αλλά και μια κουβέρτα δραστηριοτήτων στο έδαφος, σου επιτρέπει , να καθίσεις δίπλα του, να κρατήσει τα παιχνίδια του και το ίδιο, στην κουβέρτα του, ωραία και ζεστά.

Προσπάθησε εσύ να μπορείς να φτάσεις σε όλα όσα χρειάζεται ενώ το μωρό να μην έχει πρόσβαση σε αυτά τα επικίνδυνα πράγματα.

Κράτησε τα χρώματα σιωπηλά, ειδικά κοντά στην κούνια.

Οι φωτεινά έγχρωμες τοιχογραφίες ή οι διακοσμήσεις τοίχων είναι μια υπέροχη προσθήκη στο δωμάτιο του μωρού, αλλά καλό είναι να τα κρατήσεις μακριά από την κούνια,

γιατί δεν χρειάζεται να κοιτάζει το μωρό σου μια καμηλοπάρδαλη στο πρόσωπο, σε κοντινή απόσταση, όταν προσπαθεί να κοιμηθεί.

Ομοίως, τα φωτεινά χρώματα στα βρεφικά παιχνίδια δίνουν στα μωρά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής τους. Ήχοι, χρώματα, υφές, κίνηση συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αισθήσεων και των δεξιοτήτων, αλλά και της παιδικής φαντασίας!

Είναι εύχρηστα όταν πρέπει να αφήσεις το μωρό σου κάπου ασφαλή και ενδιαφέροντα ενώ σιδερώνεις για παράδειγμα εκείνα τα ατέλειωτα ρούχα, αλλά δεν θα βοηθήσουν το μωρό σου να χαλαρώσει και να πας κι εσύ επιτέλους για ύπνο.

via

Έτσι, αν θέλεις ,προτίμησε ένα που μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το κρεβάτι του την ώρα του ύπνου.

Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να χειριστεί ένα πιο έντονο χρώμα στο δωμάτιο του και ενδιαφέρουσες διακοσμήσεις τοίχων κοντά στο κρεβάτι του.

Αυτό που δεν μπορεί να χειριστεί όμως είναι να βλέπει όλα τα αγαπημένα του παιχνίδια απλά να κάθονται εκεί ζητώντας του να παίξει ενώ προσπαθεί να κοιμηθεί.

Τα παιχνίδια πρέπει να αποθηκεύονται έτσι ώστε να μην εμφανίζονται, ενώ το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι τακτοποιημένο και καθαρό κατά την ώρα του ύπνου γιατί σίγουρα θα είναι δύσκολο για ένα μικρό αγόρι να κοιμηθεί με μια μάχη δεινοσαύρων που συμβαίνει στη μέση του δαπέδου του υπνοδωματίου του..

  Ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθεί το μωρό είναι σε μια ξεχωριστή κούνια ή καλαθούνα.

 Η κούνια ή το καλάθι θα πρέπει να έχει ένα επίπεδο, σταθερό στρώμα, προστατευμένο με αδιάβροχο κάλυμμα. Το στρώμα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση χωρίς καμία ζημιά.

via

 Παρόλο που συνιστάται ένα μωρό να κοιμάται στο δωμάτιο των γονέων για τους πρώτους 6 μήνες, θα πρέπει ακόμα κι εκεί να κοιμηθεί σε ξεχωριστή κούνια ή καλαθούνα. 

Ενώ τα παιχνίδια και τα μαξιλάρια προσθέτουν μεγάλες διακοσμητικές πινελιές σε μια κούνια,

via

αν παραμείνουν στην κούνια ενώ το μωρό κοιμάται, υπάρχει κίνδυνος να καλύψουν το κεφάλι του μωρού και να αυξήσουν τον κίνδυνο του SIDS.

Ως εκ τούτου, συνιστάται η απομάκρυνση των παιχνιδιών και των μαξιλαριών από την κούνια πριν από το χρόνο ύπνου.

Συμβουλή – Τοποθέτησε ένα μικρό καλάθι αποθήκευσης δίπλα στην κούνια για να τοποθετείς γρήγορα τα παιχνίδια

ή τα διακοσμητικά μαξιλάρια από την κούνια.

2. Επίπεδα φωτισμού

Ένα νεογέννητο χρειάζεται το σκοτάδι για να κοιμηθεί καλά. Το σώμα του παιδιού σου παράγει μελατονίνη  όταν είναι ώρα να πάει για ύπνο, και αυτή η ορμόνη (“η ορμόνη της νύχτας”)  το βοηθά να κοιμηθεί καλύτερα.

Η παραγωγή αυτής της ορμόνης είναι εξασθενημένη από το φως, ιδιαίτερα το φως του μπλε φάσματος, οπότε είναι σημαντικό να διατηρήσεις χαμηλά τα επίπεδα φωτισμού την ώρα πριν το μωρό πάει στην κούνια

via

και στη συνέχεια όσο το δυνατό πιο σκοτεινό μέχρι το πρωί.

Για ένα νεογέννητο μωρό που παίρνει ακόμα νυχτερινές τροφές πρέπει να σκεφτείς πώς θα ανάψεις το φως στο δωμάτιο έτσι ώστε να είναι αρκετό για να το ταΐσεις αλλά όχι αρκετό για να το ξυπνήσεις πλήρως και να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης του. Η απάντηση σε αυτό είναι ευτυχώς αρκετά απλή, απλά αντικατέστησε το βολβό ενός μικρού λαμπτήρα με ένα κόκκινο λαμπτήρα. Το κόκκινο φως είναι το αντίθετο από το μπλε φως και θα έχει το μικρότερο αντίκτυπο στην παραγωγή μελατονίνης. 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει να αποφύγεις τη χρήση νυχτερινών φώτων αν είναι δυνατόν, ώστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή μελατονίνης.

Αν σίγουρα δεν κοιμούνται στο σκοτάδι, χρησιμοποίησε ένα αχνό κόκκινο νυχτερινό φως όπως παραπάνω, αλλά κράτησε το μακριά από το κομοδίνο.

3. Θόρυβος

Τα νεογέννητα μπορούν να κοιμηθούν μέσα σε πολλούς θορύβους στο παρασκήνιο, αλλά καθώς μεγαλώνουν είναι πιο εύκολο να διαταραχθούν από τους θορύβους ..

via

Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο το πρωί όταν ένας γονέας για παράδειγμα σηκώνεται νωρίς για να πάει στην εργασία του. Για να ενθαρρύνεις περισσότερο τον ύπνο, θα πρέπει να πετάξεις τους θορύβους αυτούς και ένας πολύ καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις λευκό θόρυβο.

via

Πρώτα απ΄όλα το ραδιόφωνο… βάλε το στα ΑΜ όπου δεν υπάρχει σταθμός αλλά ένας μονότονος στατικός θόρυβος (θα μπορούσα να πω ότι είναι τα λεγόμενα παράσιτα) και άφησε το σε ένταση που δεν σε ενοχλεί. Εάν σε ενοχλεί υπερβολικά σημαίνει ότι είναι δυνατά.  Άλλες μέθοδοι είναι το σεσουάρ, η ηλεκτρική σκούπα, και ο απορροφητήρας. Επίσης εάν πληκτρολογήσεις στο you tube λευκοί θόρυβοι για μωρά (white noises for babies) θα έχεις πληθώρα επιλογών για τις ανήσυχες νύχτες!!

4. Θερμοκρασία

Το δωμάτιο ενός μωρού δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Ο κίνδυνος SIDS αυξάνεται εάν ένα μωρό γίνει πολύ ζεστό. Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να διατηρείται μεταξύ 16-20 ° C τη νύχτα.  Ενώ αυτό είναι σχετικά εύκολο να τηρηθεί το χειμώνα, το καλοκαίρι είναι σημαντικά πιο δύσκολο. Και όταν πρόκειται για σχεδιασμό υπνοδωματίου θα πρέπει να λάβεις υπόψη και τη θερμοκρασία.

Μην σχεδιάζεις να έχεις την κούνια του μωρού σου δίπλα σε ένα θερμαντικό σώμα ή σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση. Ομοίως, απέφυγε να τοποθετήσεις την κούνια δίπλα ή κάτω από ένα παράθυρο. Όποτε είναι δυνατόν, προσπάθησε να τοποθετήσεις την κούνια ή το παιδικό κρεβάτι μακριά από το παράθυρο και τα θερμαντικά σώματα.

Τα μαλακά ή ογκώδη κλινοσκεπάσματα, όπως παπλώματα , μπορούν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του μωρού. Είναι σημαντικό τα σεντόνια και τα ανοιχτά καλύμματα να είναι σταθερά τοποθετημένα κάτω από το ύψος των ώμων ή να χρησιμοποιείται κατάλληλος υπνόσακος. Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι. Τα μαξιλάρια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο SIDS κατά 2,5 φορές.

5. Το κρεβάτι

Και τελικά, πώς θα μοιάζει το ίδιο το κρεβάτι; Για ένα νεογέννητο, η απάντηση είναι βαρετό! Για τον πρώτο χρόνο δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα στην κούνια με το μωρό σου, όχι κάτι.

Δεν χρειάζονται, μαξιλάρια, πάπλωμα, ολόκληρος ζωολογικός κήπος με χαλαρά παιχνίδια …. απλά μόνο το μωρό σου και προτείνω και έναν υπνόσακο.

Το ίδιο ισχύει και για ένα θόλο πάνω από την κούνια, για ένα νεογέννητο αυτό είναι ένα όχι-όχι. 

Μόλις το μωρό σου γίνει λίγο μεγαλύτερο τότε μπορείς να εισαγάγεις οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα,

αλλά πάντα συμβουλεύω τους γονείς να συνεχίζουν με έναν υπνόσακο

παρά με ένα πάπλωμα και επιλέγοντας ένα κρεβάτι με διπλή λειτουργία π.χ. με τη μονάδα αλλαγής και συρταριών όλα σε ένα. Αυτό θα σου επιτρέψει να έχεις εύκολη πρόσβαση στα είδη υγιεινής και να αποφύγεις να αγοράσεις ένα κομμάτι έπιπλο για κάθε πράγμα.

Συμβουλή – Εάν θέλεις να προσθέσεις ένα θόλο στο δωμάτιο, κάνε το σε μια μικρή γωνιά

δημιουργώντας έτσι μια γωνιά ανάγνωσης με ένα θόλο και μαξιλάρια.

Όπως σου είπα, τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και πριν καν το φανταστείς θα τα έχεις να περπατάνε γύρω από το σπίτι.

  Επειδή στην Ελλάδα, το 50%-60% περίπου των ατυχημάτων παιδιών ηλικίας 1-4 ετών γίνονται μέσα στο σπίτι για το τέλος σου προτείνω να διαβάσεις μερικές συμβουλές για το πώς να προλάβεις τα ατυχήματα εντός σπιτιού εδώ.

Τώρα, γνωρίζεις όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψη για την άφιξη του μωρού, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πάντοτε κάποια πράγματα υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας, γι αυτό προτείνω να επιλέξεις απλότητα, οπτική καθαριότητα, τάξη και ζεστασιά.