Η τέλεια ντουλάπα για το μωρό,το παιδί και τον έφηβο.

Βρέφη, παιδιά, έφηβοι … Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλάζει όχι μόνο το μέγεθος των ρούχων αλλά και το είδος των ρούχων και των αναγκών τους.

Και παρόλο που η άνοιξη δεν είναι ακόμη επίσημα εδώ, αλλά οι ηλιόλουστες μέρες που απολαύσαμε το τριήμερο και ευελπιστώ να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε από εδώ και στο εξής, μας κάνουν να θέλουμε να μαζέψουμε τα χειμωνιάτικα παλτά… παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να έχεις μια ντουλάπα οργανωμένη,

που θα ταιριάζει σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σου.

ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από τη γέννηση έως το τέλος του 2ου έτους του παιδιού)

Κατά το σχεδιασμό μιας ντουλάπας , μην πιστεύεις ότι επειδή είναι για ένα μωρό, πρέπει απαραίτητα να είναι μικρή.

Το μωρό θα μεγαλώσει γρήγορα και θα χρειαστεί περισσότερο χώρο.

Και επίσης, ως μωρό, αν και τα ρούχα είναι μικρά,

συσσωρεύονται πολλά άλλα αξεσουάρ που σίγουρα δεν θα ήθελες να βρίσκονται κάπου αλλού μέσα στο σπίτι.

Το πιο σημαντικό πράγμα με μια ντουλάπα, αν φυσικά έχεις τον κατάλληλο χώρο, είναι να την σχεδιάσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη από την αρχή.

viaΚατά τη χρονική αυτή περίοδο της ζωής του παιδιού

είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να χρησιμοποιήσεις το κάτω μέρος της ντουλάπας που διαθέτεις για τα ρούχα και τα αξεσουάρ που σου είναι απαραίτητα για καθημερινή χρήση

και να αφήσεις την κορυφή ως αποθήκη αφού τα μωρά έχουν πολλά βασικά στοιχεία που δεν είναι μόνο τα ρούχα.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή της ντουλάπας του μωρού και του παιδιού, είναι ο τύπος κλεισίματος συρταριών και θυρών

έτσι ώστε να μπορεί να αποφύγει πιθανά ατυχήματα.

Οι πτυσσόμενες πόρτες είναι πάντα καλύτερες από τις συρόμενες πόρτες. 

Εάν σχεδιάζεις να τοποθετήσεις μία ντουλάπα για το μωρό που θα αλλάξει αργότερα, προτίμησε να μην είναι πολύ υψηλή -το 1,80 m σε ύψος θεωρώ ότι είναι επαρκές-και σχεδίασε την με πολλά συρτάρια για την περιοχή των ρούχων, με όχι πολύ μεγάλη ράγα για το κρέμασμα των ρούχων επιλέγοντας περισσότερα ράφια.


Ψάξε για ευέλικτες λύσεις, όπως ρυθμιζόμενα ράφια και ράγες,ένθετα συρταριών,κουτιά με διαχωριστικά κλπ.

για να μπορείς να προσαρμόσεις και το ύψος στις ανάγκες του παιδιού σου αλλά και να παρατείνεις έτσι τη διάρκεια ζωής της ντουλάπας του.


Τα πιο “υγιή” είναι τα ξύλινα έπιπλα. Βεβαιώσου ότι το υλικό της ντουλάπας που θα επιλέξεις- το χρώμα και η λάκα στα μέτωπα των ντουλαπιών – είναι ειδικά για παιδιά και μη τοξικά.

Είναι σημαντικό επίσης να στερεώνεται σωστά στον τοίχο για να αποφευχθεί ο φόβος.

Νηπιακή ηλικία(από το 2ο έως το 6ο έτος του παιδιού)

Κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας το παιδί επεκτείνει τις προσπάθειες του στην κατάκτηση της αυτονομίας και της αυτάρκειας,

απαραίτητων στοιχείων για τη μετάβασή του στο επόμενο στάδιο και επειδή ένας από τους λόγους για τους οποίους αγαπώ την εκπαιδευτική μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι είναι ότι υπογραμμίζει το σεβασμό των παιδιών και τις αποφάσεις τους αφού στο δρόμο προς την ανεξαρτησία, μια από τις πρώτες πρακτικές δεξιότητες ζωής που εισάγονται στα παιδιά είναι να τα μαθαίνει πώς να ντύνονται μόνα τους.

εδώ έχω να σου προτείνω μια DIY ανοιχτή ντουλάπα που μπορείς να φτιάξεις μόνος/η σου βλέποντας όλες τις λεπτομέρειες εδώ.

Θα χρειαστείς: Σκελετός BESTA 120x40x64, ράφι 56×36 BESTA ,σκελετός συρταριού BESTA,όψη πόρτας/συρταριού 60Χ38,οδηγός συρταριού ανοίγματος με πίεση ή οδηγός συρταριού με μαλακό κλείσιμο, 2 τεμ.,Kenney Twist & Fit No Tools Tension Stall Shower Curtain Rod, 24-40″, White

Αλλά και μία που αγαπώ γιατί έχει και καθρέφτη στο πλάι και μπορείς να προμηθευτείς από εδώ.

Η ελευθερία των παιδιών να επιλέγουν τα δικά τους ρούχα και αυτό που θα ήθελαν να φορούν κάθε μέρα ενθαρρύνει διάφορες βασικές δεξιότητες – κυρίως την ανεξαρτησία,

την προσωπική ενδυνάμωση

και τη λήψη αποφάσεων – μεταξύ των παιδιών.

Επίσης, σέβεται τη γνώμη του παιδιού σου και το δικαίωμα έκφρασης.

Η ανεξαρτησία στο ντύσιμο είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους να δοθεί στα παιδιά λίγο περισσότερος έλεγχος στη ζωή τους.
Πώς ξεκινάμε λοιπόν;

1.Εμφάνισε ρούχα που είναι εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά.


Για τα μικρότερα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών , μπορείς να ξεκινήσεις με περιορισμένο αριθμό επιλογών όπου όλα τα κομμάτια ρούχων συντονίζονται μεταξύ τους.

2. Ξεχωριστά ρούχα ημέρας

και ρούχα για τον ύπνο αν είναι δυνατόν


3. Ενσωμάτωσε το ντύσιμο στον καθημερινό σου ρυθμό προτιμώντας άνετα ρούχα που προωθούν την ανεξαρτησία στο ντύσιμο για παράδειγμα, παντελόνια με λάστιχο στη μέση, παπούτσια με velcro κλπ.

4.Εκπαίδευσε τις δεξιότητες του παιδιού φροντίζοντας να παρέχεις ελεύθερο χρόνο κατά τον οποίο δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες σπουδαιότητας χωρίς την επιβολή χρονοδιαγράμματος.


5.Δείξε στο παιδί σου τι πρέπει να κάνει, επιβραδύνοντας τις κινήσεις σου και σπάζοντας κάθε δράση σε απλά βήματα που το παιδί σου μπορεί να δει και να ακολουθήσει.

Μην ξεχνάς ότι παίρνει περισσότερο χρόνο για το παιδί σου να κάνει πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ εύκολα επειδή απλά μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του.

Αν τώρα η ντουλάπα έχει ήδη βάθος 60 εκατοστά

και είναι κατασκευασμένη από τότε που το παιδί ήταν μωρό ,

τότε μπορείς να την προσαρμόσεις σε όλα τα στάδια της ζωής του παιδιού σου,

αλλάζοντας απλώς τη διανομή αυτών των στοιχείων.

Μπορείς να αποθηκεύσεις και όλα τα ρούχα του παιδιού στην ντουλάπα του,

απλά χρησιμοποίησε μια μικρή συλλογή ρούχων που θα βρίσκεται στο ύψος του

επιλέγοντας κρεμάστρες ανάλογα με το μέγεθος των ρούχων, έτσι ώστε να μην παραμορφώνονται.

Θυμήσου ότι εάν το παιδί δεν φτάνει στα ρούχα ή δεν μπορεί να τα δει, πώς θα μάθει να ντύνεται;

Κάνοντας την ντουλάπα του προσβάσιμη και ορατή, ενθαρρύνεις την αυτονομία του και το κάνεις να συμμετέχει στην οργάνωση της.


Εδώ βλέπεις ράφια που έχουν επενδυθεί με λινό, συρτάρια με γράμματα, διαχωριστικά με ονόματα … Όλα βοηθούν να διευκολύνεται η τάξη μέσα στην ντουλάπα και ταυτόχρονα να προσαρμόζεται ο εσωτερικός χώρος της ντουλάπας σε ένα δωμάτιο δύο παιδιών.

Το κάθε παιδί με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί εύκολα να επιλέξει τα ρούχα του για την ημέρα,

να ντυθεί όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, και να μάθει να τα έχει σε τάξη.

παιδική (ή σχολική) ηλικία
(από το 6ο έως το 12ο έτος του παιδιού)

Η ντουλάπα του παιδιού αυτής της ηλικίας είναι προτιμότερο να έχεις ύψος 2,15 μέτρα

και μπορεί να φτάσει ανάλογα με τον χώρο το 1,50 μ. πλάτος.

Προτείνω να κρατήσεις για τα συρτάρια τα ρούχα εκείνα με πιο σποραδική χρήση.

Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να δουν τα ρούχα που τους αρέσουν γιατί αν δεν τα βλέπουν, είναι σαν να μην τα έχουν.


Ο πιο βολικός τρόπος για να οργανώσεις τα συρτάρια και να επωφεληθείς από το φόντο τους είναι με κουτιά που έχουν διαχωριστικά. Εάν ξεχωρίσεις τα κομμάτια κατά τύπους – κάλτσες, εσώρουχα, γάντια, ζώνες ,καπέλα… – είναι ακόμη πιο πρακτικό.

Τοποθέτησε λέξεις ή γράμματα για να προσδιορίσεις τα περιεχόμενα των αποθηκευτικών κουτιών, συρταριών και των ραφιών.

Εκτός από το να είναι διακοσμητικά όμορφα, αναγκάζει τα παιδιά να διαβάζουν και να κρατούν τα ρούχα και αξεσουάρ τους πάντα στο ίδιο μέρος.


Άλλος ένας τρόπος για να διαχωρίσεις τα ρούχα τους είναι ανάλογα με το χρώμα: Είναι η ευκολότερη διανομή για τα παιδιά να εντοπίζουν τα ρούχα, ειδικά αν είναι ακόμα μικρά.


Όσο μικρότερος είναι ο χώρος μεταξύ των ραφιών, τόσο πιο εύκολη θα είναι η διατήρηση της τάξης. Το ιδανικό είναι ότι ανάμεσα στο ράφι και το επόμενο ράφι θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 30-35cm.


Για την σχολική τσάντα και τις τσάντες δραστηριοτήτων, είναι βολικό να βρούμε μια θέση γι ‘αυτά. Μια ιδέα; Σε κρεμάστρα- που είναι ανθεκτική στο βάρος-στην είσοδο του υπνοδωματίου τους. Τέλος άφησε στην ντουλάπα μόνο ρούχα εποχής.

via

Τα υπόλοιπα κράτησε τα σε κουτιά στην ψηλή ζώνη.

εφηβική ηλικία
(από το 13ο έως το 18ο έτος του παιδιού)

Η ντουλάπα ενός εφήβου συνήθως έχει ύψος 2,15 μ. και πλάτος μεγαλύτερο από 1,50 μ. Στη ντουλάπα ενός εφήβου θα πρέπει να υπάρχει ένα μέρος για όλα.

Σχεδίασε την ντουλάπα του αφού απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:
Έχει περισσότερες μπλούζες από ότι πουκάμισα;

Περισσότερες φούστες από παντελόνια; Ανάλογα με τα ρούχα τους, θα χρειαστούν περισσότερο χώρο για να έχουν να τα κρεμάσουν ή περισσότερα ράφια που καλύτερα να μην είναι σταθερά για να μπορούν να τα μετακινήσουν ανάλογα με το μέγεθος των ρούχων τους.


Η διάταξη της ντουλάπας ενός εφήβου πρέπει να επιτρέπει όλα όσα χρειάζεται από μέρα σε μέρα να είναι εύκολα προσβάσιμα στο χέρι του και στο θέαμα για να αποφεύγεται η ακαταστασία κατά την παραλαβή και συλλογή αντικειμένων. 

Για παπούτσια

Φύλαξε το τελευταίο συρτάρι ή το κάτω ράφι της ντουλάπας, για παπούτσια.


Επιπλέον, είναι πιο συνηθισμένο να κρατάτε παπούτσια σε κουτιά σε αυτή την ηλικία αποφεύγοντας έτσι πιθανές κακές οσμές.

Καπέλα και τσάντες

Συγκέντρωσε το αγαπημένο τους καπέλο, τσάντα, πορτοφόλι ή κολιέ σε
κουτιά ή καλάθια

ή μην ξεχνάς ότι μπορείς να επωφεληθείς από τις πόρτες τις ντουλάπας
αφού μπορείς να κρεμάσεις στο εσωτερικό μερικά άγκιστρα για ζώνες, κασκόλ ή τσάντες.

Μικρά αξεσουάρ

Ζώνες, κάλτσες,

εσώρουχα , αξεσουάρ μαλλιών,καλλυντικά …

Τα κουτιά με τα διαχωριστικά ομαδοποιούν τα μικρά αξεσουάρ που πάντα χάνονται.

via

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται χώρο μέσα στην ντουλάπα, ακόμη και για να αφήνουν τη σχολική τσάντα και τις τσάντες των αθλητικών δραστηριοτήτων τους. Αυτά τα αξεσουάρ τώρα θα είναι μεγαλύτερα και, κατά συνέπεια, θα καταλαμβάνουν περισσότερο, καθώς τώρα μιλάμε για έναν έφηβο.

Ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο είναι για ένα μωρό, ένα παιδί ή έναν έφηβο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσαρμόσεις το σχέδιό σου σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός,

ανάλογα με την περίπτωση, βέβαια θα είναι διαφορετικά.